ПРОЕКТ УСПЕХ

НОВ КЛУБ ПО НЕМСКИ ЕЗИК В НХГ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРОЕКТ УСПЕХ

Създателите на Клуба по немски – Георги, Катерина, Марио, Методи, Николай, Нина, Павел, Петя, Ралица и Соня- имат вече свои идеи за дейността му.

Клубът ще продължи традиционните връзки на изучаващите немски език в НХГ “Св.Св.Кирил и Методий” с Клуба по немски в Американския университет в България. Ще потърсим нови контакти за съвместни инициативи с изучаващите немски език в ЕГ “Акад. Л. Стоянов” и ПМГ “Акад. Сергей Кьорольов” – викторини, езикови състезания, конкурси за превод / като “Juvenes Translatores” на Главна дирекция преводи на Европейската комисия/. Ще създаваме и решаваме кръстословици на немски език. Ще се запознаем с най-добрите портали за немски като чужд език. Ще използваме педагогически инструменти (представляващи интерактивен софтуер), предназначени за млади хора. Ще разберем: Какво е електронен журнал, как се пишат статии в него и какви са предимствата на видеоконференции и онлайн-уроци в реално време. Ще пеем на немски и ще играем в кратки театрални сценки на немски.  Ще разберем как се правят упражнения в  учебната платформа на Гьоте- Институт. Ще гостуваме на медии и издателства от Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенхайн. И непременно на радио Дойче Веле. Нашатата цел е да бъдем  интерактивни в Европа и света.

19 ноември 2012 г., Клуб по немски език „Интерактивни предложения“ – Румяна Войнова с ученици от 8 б клас

Първата седмица от проекта е свързана с работата в „Изследователска библиотека“ и уеб-речници.

В библиотеката на НХГ също има много книги на немски език, много учебна литература и речници.

Ще бъдем точни и дисциплинирани и ще спазваме безопасните условия на труд.

22.10.2012 г. – Румяна Войнова (вляво) с ученици от 8 б клас

Планът ни за учебната година е известен, но нека загатнем какви интересни интерактивни предложения ни очакват.

В  библиотеката на НХГ

 

29.10.2012 г. – Румяна Войнова с ученици от 8 б клас

Стъпваме в „Тестподиума“ и разбираме, че е удоволствие човек да се занимава с немски език.

Замисляме се за участие в Ученически театър „Завесата се вдига за немски език!“ Трябва да доближим избраната пиеса до темата: „Европа и нейните ценности“ – толерантност, равенство, човешки права, любов, приятелство или мирно съжителство.

Как функционира е-библиотеката на Гьоте-Институт? Какво представлява тази дигитална онлайн-библиотека? Тя е стартирала на 23 август, а ние ще можем да заемаме безплатно онлайн по всяко време и на всяко място в България немскоезични дигитални медии като е-книги, е-аудио и е-вестници!  www.goethe.de/bulgarien/onleihe  Повече от 1000 избрани медии, измежду които немскоезична белетристика, специализирана литература, забавни четива, аудио книги, материали за учене на немски език, най-новия брой на списание Der Spiegel  или на Süddeutsche Zeitung …..

Днес, 5 ноември, писахме бързо. Fastwrite е една програма, с която се запознахме благодарение на обучителят от Финландия господин Илпо Халонен. Програмата ни помага да напишем бързо съчинение по зададена тема, но изисква много  индивидуални умения, за да стане съчинението лично и за да бъде без граматически грешки.

Започнахме и подготовката за вечерта на немския език в Американския университет. Темата ще бъде „Музика от немскоговорещите страни“. Презентацията ни е почти готова – може би ще направим някои редакции, след като разпределихме съставите и изпълнителите.

Клубът по немски език по проект УСПЕХ поздрави своя нов член – ученичката от 8 б клас Любка Стоянова.

Учениците разгледаха страницата на Гьоте-Институт и Посолството на Германия в София – с великолепните предложения за деца и младежи.

12.11.2012 г. – Румяна Войнова с ученици от 8 б клас

Започна подготовката за инициативата на  МОМН и Гьоте-Институт „Завесата се вдига за немски език!“ – Ученически театър на немски език на тема „Европа и нейните ценности“.

12.11.2012 г. -Подготовката за Вечер на немския език е изпълнена с много ентусиазъм, защото темата е „Музиката в Германия, Австрия и Лихтенщайн“.

Октомври и ноември 2012 г. – Информация за работата по проект УСПЕХ – тук

Декември 2012 г. – Празнично с проект УСПЕХ – тук

03.12.2012 г. – Завесата се вдига за немски език – тук

14.01.2013 г. Завесата се вдига за немски език /репетиция/ – тук

21.01.2013 г. - Добри артисти ли сме? – тук

22.01.2013 г. – Ще зарадваме ли с нашата пиеска на немски език децата в детската градина? – тук

04.03.2013 г. – Представителна изява по проект УСПЕХ – тук

18.03.2013 г. – Моята любима песен на немски език – тук

08.04.2013 г. – Зала „Солунски светилник“ – тук

15.04.2013 г. – Презентация за Берлин – тук

22.04.2013 г. – Един ден, в който говорим само на немски език – тук