ВИПУСКИ

VII

1992 ГОДИНА – ПОСТЕРИ С ГЕРМАНСКИ ПРИКАЗКИ, ДАРЕНИ ОТ ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ, УКРАСЯВАТ КАБИНЕТА ПО НЕМСКИ ЕЗИК

Гинка, Пепи, Георги, всички с интерес ги разглеждаме и им се радваме. Васил споделя, че обича да свири на пиано произведения от германски и австрийски композитори.

1993 ГОДИНА

ВЪВЕЖДАМЕ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО НОВО ГЕРМАНСКО УЧЕБНО ПОСОБИЕ

Th.Schulze

Искаме да бъдем новатори, показваме това дори чрез подреждането на масите и столовете в класната стая – образуваме буквата П.
На стената са закачени дарените от Гьоте-Институт постери със забележителности в големи градове в Германия. Наш гост на
23 април 1993 г. е референтът от Готе-Институт – господин Томас Шулце. 
Мариана, Пепи, Георги проявяват интерес към изложбата, която господин Шулце ще открие в Младежкия дом. Ние присъстваме на откриването, защото сме едни от инициаторите за гостуването на изложбата. “Рокът в Германия” е общата тема на изложените 26 плакати.

ausstellung

1994 ГОДИНА

“УЧЕНИЦИТЕ НА РУМЯНА ВОЙНОВА ПЪТУВАТ ДО МЮНХЕН” /вестник Струма/

Munich
Петър, Саши/с китара/, Стоил, Красимир, Надя, Мария…
Всички кротко седят в превърнатите в купета на влак маси и столове. Постерите от Гьоте-Институт със забележителности на големи германски градове са естествен декор. Но учениците са доукрасили стените със собствени проекти. Това са гарите, на които спира влакът, пътувайки от Кьолн до Мюнхен. Учениците разговарят на немски в импровизираните купета на влака, а на гарите разказват за забележителностите на съответния град. Разказите от експерименталното германско учебно пособие се трансформират в диалог. Сцена след сцена – урокът от учебника се превръща неусетно в пиеса. Преподавателят от ЕГ господинОлаф Линке я филмира за спомен и пожелава успех на ентусиазираните ученици, а на учителката им Румяна Войнова – ползотворна писмена разработка за втори клас квалификация: “Интеркултурното начало в проектното обучение като мотивационен фактор за говорене”.

Образователна изложба на Гьоте-Институт “Опазване на околната среда” 

ausstellung1
Присъстваме на откриването на изложбата в АУБ от господин Рудолф Барч, завеждащ Езиков отдел /а от ноември 2007 г. директор/ на германския културен институт в София /Гьоте-Институт/

7.Schule,1994

Немски като втори чужд език в Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Маргарита Васева, Ирина Никулкина

ВИПУСК 2000 

2000

Да се преподава на паралелка с интензивно изучаване на
немски език е голямо предизвикателство.
Христинка, Силвия, Яна, Михаела, Даниел, Кирил, Ина, Невена, Диана, Даниела – всички проявяват голям интерес към немския език.
Провеждаме езиково състезание: Първите три места печелят
Таня от Сапарева баня, Мариана от Благоевград и Василка от
Петрич. Наградите са осигурени от издателство Hueber –
спортни фанелки с логото на учебника Ping Pong.

Випуск 2001

Паралелка с профил “Изобразително изкуство” изучава немски език интензивно в 8 /подготвителен/ клас заедно с Румяна Войнова. Учебната година е 1996-1997.
Всички са прекрасни художници: Яна, Маги, Венета, Лили, Лили, Антония, Деси, Деси, Радослав, Илия, Светослав, Мая, Ани, Мария….
Как да се съчетае любовта им към рисуването с любовта към немския език? Тематична изложба с награди от Посолството на Швейцария в София? Посланикът, Негово превъзходителство господин Гауденц Б. Руф, откликва на инициативата ни. На снимката са радостните лица на участници в конкурса по рисуване, сред тях Илия и Светослав (от Сандански) – минути след като са получили лично от Негово превъзходителство господин Гауденц Б. Руф наградите си – швейцарски часовници.

G.Ruf

ВИПУСК 2002

2002

РУМЯНА ВОЙНОВА ПРЕПОДАВА ИСТОРИЯ НА НЕМСКИ ЕЗИК НА ВИПУСК 2002

Мария, Щеряна, Калина, Eкатерина, Дафи, Валя… Всички са много любознателни и трудолюбиви и се справят превъзходно с историческите термини и с разказването на уроците по история на немски език.

2003-2004

Frau Vojnova, wir danken Ihnen für die Unterstützung, für die schönen Tage und Stunden, die wir mit Ihnen verbracht haben, und für alles, was Sie uns gegeben haben. Mit herzlichen Grüßen: Milena, Milka, Viktoria, Neli, Kalina, Dessislava

Випуск 2004

2004

Кипи усилена подготовка за дискусионния форум „Немският език в училищата на Благоевградски регион”, който се провежда да 31 май и отстоява идеята за финансово обезпечаване на преквалификацията на начални учители в специалисти за ранно чуждоезиково обучение и идеята за създаване на „Майсторски класове” /Leistungsklassen/ за Германска езикова диплома.
Атанас, Георги, Сабие, Илияна, Спаска посрещат възторжено идеята за покана на ученици от Македония, които изучават немски език . Те ни изненадват с прекрасна програма от песни и танци в Младежкия дом в Благоевград. Вечерта завършва с филм на немски език, предоставен от Гьоте-Институт, и с лични разговори на немски език по време на гостуването на немскоговорещите македонски ученици в домовете на учениците от НХГ.
Гости на форума, проведен в Младежкия дом, са госпожа Юта Герих – завеждащ Езиков отдел в Гьоте-Институт, госпожа Любов Мавродиева – Председател на Дружеството на преподавателите по немски език в България и госпожа Лидия Несторова – главен експерт по немски език в МОН

2004-2005

УЧЕНИЧЕСКА НАДПРЕВАРА В ГОДИНАТА НА ЕЗИЦИТЕ 2001

Наградите за Фестивала на европейските езици /1 юни 2001/ са осигурени още през април, с помощта на господин Райнер Бурхард, методически консултант по немски език към Федералната административна служба на Посолството на Германия в София. Огромният пакет с книги пристига на 3 април по време на посещението в Югозападен университет “Н.Рилски” на Нейно превъзходителство г-жа Урсула Зайлер-Албринг, посланик на Германия у нас.

ВИПУСК 2006

випуск 2006

Един великолепен випуск! Класен ръководител в 8 клас с интензивно изучаване на немски език – Румяна Войнова.

2001 – ГОДИНА НА ЧУЖДИТЕ ЕЗИЦИ
СЪСТЕЗАНИЕ ПО НЕМСКИ ЕЗИК МЕЖДУ ОТБОРИТЕ НА НХГ”СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ” И ПМГ”АКАД.СЕРГЕЙ КОРОЛЬОВ”ПО МОДЕЛ НА ШОУ-ПРОГРАМА НА ГЕРМАНСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ RTL

Въпросите са подготвени от преподавателката по немски в ПМГ госпожа Хелга Узунова. Наградите /спортни шапки и спортни чанти-джоб / са дарение от Гьоте-Институт и са с логото на Културния институт на Германия. Миролюбивото реми 15: 15 радва учениците и техните преподаватели: Румяна Войнова и Николай Ризов.

Puppentheater

КУКЛЕН ТЕАТЪР НА НЕМСКИ ЕЗИК – ПО ПОВОД ГОДИНАТА НА ЕЗИЦИТЕ /2001/
Едното представление е на Благоевградския куклен театър, а
другото – на гостуващ куклен театър, по програма на Гьоте-Институт. Включваме се с интерес.

ВИПУСК 2009

випуск 2009

12 б с Румяна Войнова на 24 май 2009 г.

Девет от тези прекрасни ученици избраха немски за Държавен зрелостен изпит: Филипа, Надин, Вероника, Славина, Лорета, Фиданка, Христина, Гергана, Марина

ВИПУСК 2011

2010

Снимката е направена през учебната 2005-2006 година. Заедно с випуск 2009 работим по Тийнейджърски речник (българско – английски/немски), който трябва да бъде създаден от учители и ученици от цяла България.

Тийнейджърският речник е резултат от проведен конкурс между учениците от цяла България. Ние, като всички други участници, събираме и записваме думи и изрази на български език, които често се използват от младежи, но не се срещат в останалите речници, превеждаме ги на немски и ги изпращаме в ПОНС.
Речникът не е голям. Той съдържа не повече от 500 думи и изрази – най-оригиналните и често употребявани от учениците.

През учебната 2005-2006 г. всеки ученик получава от издателство ПОНС като подарък по един Тийнейджърски речник. /Един брой има в библиотеката на НХГ./

Quiz

УЧЕБНАТА 2009-2010 ГОДИНА
С екип от 12 б работим по eTwinning -проект и създаваме на немски и английски език прекрасна викторина. Викторина на немски език

Випуск 2011

ПОДАРЕНОТО ОТ ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ DVD С ВИДЕОРЕПОРТАЖИ ЗА ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ ВЛЕЗЕ В ОБУЧЕНИЕТО ПО НЕМСКИ ЕЗИК
DVD-то „Der Bilderbogen D-A-CH“ съдържа 12 репортажа на ZDF. Седем от тях са за Германия, два за Австрия и три за Швейцария. Всеки репортаж е с продължителност около 5-10 минути. Към репортажите има работни листове със задачи за слушане-гледане с разбиране, които могат да се използват след ниво А1-А2 от Европейската езикова рамка. За учителя има транскрипция на видеорепортажите и решения на задачите. Това бе полезна помощ за първите смели ученици-преподаватели от 12 б клас: Ели, Любен и Теди, които с помощта на госпожа Меглена Велячка и госпожа Румяна Войнова смело започнаха инициативата „Ученици обучават ученици“.

Veljatschka

ВИПУСК 2012

2016-2017

ВИПУСК 2017 /Ралица, Марио, Георги, Катерина/