КЛУБ ПО НЕМСКИ ЕЗИК

Берлин – тематична вечер на немския език в Американския университет – 23.11.2011 година. Лъчезар Шарков от 9 в клас спечели награда за рисунка-„Графити върху Берлинската стена“ –  и на великолепен английски благодари за наградата.

Снимка: Лъчезар, Мария и Румяна Войнова, 23.11. 2011 г., АУБ

Филм, почерпване и награди – ученици и студенти с удоволствие посещават всяка година верерта на немския език в АУБ. Благодарим на госпожа Диана Станчева, преподавател в АУБ по немски език!

26 септември 2009 година – СВЕТОВЕН ДЕН НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ

Съвместно честване на 12 б /класен ръководител Илонка Белева/, 11 б, 12 е

26.09.2009

На срещата присъства Юлияна Йорданова – бивша ученичка на НХГ, която разказва за 6-месечното си пребиваване в Германия като студентка в специалността „Европеистика“ на СУ “ Кл.Охридски“. Госпожа Калибацева показва снимки от пребиваването си в Берлин.

КАК БЕ ПРЕДСТАВЕНА НЕМСКАТА ЛЮБОВНА ЛИРИКА НА РЕЦИТАЛА – 25 МАРТ 2010 ?

Елена Иванова и Елена Искренова от 11 б клас представят на немски език стихотворението на Карин Ернст „Времето на розите в мен“. Похвлавни са малките жестове, които стоплят сърцето и помагат да се преживеят по-лесно годините, в които времето на розите е отминало. Пожеланието на Клуба по немски език към всички участници в рецитала на любовната лирика: Дано времето на розите остане реално във всеки от нас цял живот.
(Благодарим на госпожа Велячка, класен ръководител на 11 б, за предоставената снимка.)

КАК КЛУБЪТ ПО НЕМСКИ ЕЗИК СЕ ВКЛЮЧИ В РЕЦИТАЛА НА ЛЮБОВНАТА ЛИРИКА, 25 МАРТ 2008 ГОДИНА? Обявявяваме конкурс за най-добър превод на стихотворението на Яворов „Две хубави очи“. Единодушно избираме превода на Филипа Влахова, випуск 2009.
ZWEI SCHÖNE AUGEN
Zwei schöne Augen. Die Seele eines Kindes
in zwei schönen Augen; – Musik – Strahlen.

УЧАСТВАМЕ В ИНИЦИАТИВИТЕ НА КЛУБА ПО НЕМСКИ ЕЗИК КЪМ АМЕРИКАНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В БЪЛГАРИЯ

Славина и Надин първи заявяват желанието си за участие в Деня на немския език, 4 декември 2007 година, но за съжаление отсъстват от общата снимка. Инициативата на Клуба по немски език в АУБ – викторината и презентациите за Германия, Австрия и Швейцария – впечатляват също Мая, Христина, Вероника и Филипа. Благодарим на госпожа Диана Станчева и студентките Благовеста Чонкова и Елена Илиева за предоставените презентации, които можем да ползваме като страноведски материал и в часовете по немски език.

Филипа, Вероника, Христина, Мая, госпожа Румяна Войнова в АУБ

Филипа, Вероника, Христина, Мая, госпожа Румяна Войнова в АУБ

СЪПЪТСТВАЩО ЕЗИКОВО ОБУЧЕНИЕ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ ЕВРОПЕИСТИКА – ЧРЕЗ ПОКАЗВАНЕ НА ПРИМЕР ОТ ОБУЧЕНИЕТО ПО НЕМСКИ ЕЗИК В АУБ (12.04.2008 , 11 часа, зала 201, Нова академична сграда на АУБ)Изхождайки от актуалното значение на немския език като административен и работен език в Европейския съюз госпожа Диана Станчева акцентува върху обучението по немски език за студенти от специалността Европеистика.
Докладът е в рамките на Втората годишна изследователска конференция на студенти и преподаватели в АУБ. Лили Христова и Марияна Митева проявяват интерес към специалността Европеистика и като представители на Клуба по немски език са сред гостите в АУБ заедно с преподавателката си Румяна Войнова.

Лили, Мариана и госпожа Румяна Войнова в АУБ

Лили, Мариана и госпожа Румяна Войнова в АУБ

Автографи от рок групата ТОКИО ХОТЕЛ

Автографи от рок групата ТОКИО ХОТЕЛ

ПИШЕМ ПИСМА ДО ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ

Подарък от Торстен Слеегерс, водещ и топ-репортер в RTL

Подарък от Торстен Слеегерс, водещ и топ-репортер в RTL

Харесваме репортажа на Торстен Слеегерс за кученцето Могли, излъчен в обедната новинарска емисия на RTL „Punkt 12“. Пишем писмо до водещия и топ-репортер в RTL. Той ни благодари и ни изпраща оригинално DVD с репортажа за 6 клас и отглеждания от тях в класната стая лабрадор, който намалява агресията сред учениците.

Инициатива на Дойче пост за приятелства с писма в цял свят

Инициатива на Дойче пост за приятелства с писма в цял свят

СЪЗДАТЕЛИТЕ НА КЛУБА ПО НЕМСКИ ЕЗИК УЧАСТВАТ В ПРОЕКТА LETTERNET, ЕДНА ИНИЦИАТИВА НА ГЕРМАНСКАТА ПОЩА
Deutsche Post разпространява безплатно списанието Lettermag, за което мнозина се абонират.
Статиите в списанието са по актуални младежки теми и са написани на два езика – немски и английски. Петя и Красимира си намират приятели по писма от Германия чрез адресите, които предлага Lettermag. Много от членовете на Клуба по немски са приятно изненадани, когато получават малък сувенир по повод десетия рожден ден на инициативата Letternet на Германската поща.
Любен, Стойчо, Гергана, Анна, Красимира, Катерина, Деяна, Деница си спомнят с радост за подаръка – свещичка за тортата за рождения ден на списанието. А задачата е да се опише на немски език тържеството – как приятелите на списанието са чествали реално или хипотетично десетия му рожден ден.

Михаела от 9 б първа проявява интерес към списанието Lettermag.
Междувременно получаваме от Дойче пост карта на Германия с логото на проекта Letternet. Благодарим на Адриан от 9 б за рамката.

ПАРТНЬОРСТВО С УЧИЛИЩЕ В МЮНХЕБЕРГ, ГЕРМАНИЯ
Какво би било изучаването на немски език без приятелство по писма с ученици, носители на езика, който изучаваме. Свързването на двете училища и двата класа става възможно благодарение на дългогодишното професионално приятелство на госпожа Румяна Войнова и господин Рандолф Олбрих. И ето че влизаме в историята и годишника на германското училище:

Партньорство с училище в Мюнхеберг, Германия

Партньорство с училище в Мюнхеберг, Германия

ПАРТНЬОРСТВО С УЧИЛИЩЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ
Запознанството става чрез училищна мрежа, така разказват за началото в интернетстраницата си френските ученици, и описват какво са научили от нашите писма за нашия град и нашето училище: Кореспонденция с България

СРЕЩИ И РАЗГОВОРИ С НОСИТЕЛИ НА ЕЗИКА

Една от задачите на Клуба по немски е да мотивира за изучаване на езика чрез срещи и разговори с немскоговорещи лицa. Присъствието на бейзболния отбор Метростар от Виена в Благоевград бе добър повод за разговор. От името на Клуба по немски език Катерина Лучкова подготви въпросите към Лутц Раух, мениджър и треньор на бейзболистите от Метростар-Виена, които се класираха през юни 2008 на второ място в квалификационния турнир. Интервюто бе публикувано в е-журнала.

ПРОИЗВЕДЕНО В ГЕРМАНИЯ. НЕМСКИ ИЗОБРЕТЕНИЯ ПРОМЕНЯТ СВЕТА.
Как се раждат големите идеи и какво световно значение имат те
до днес? – За това разказват в своите доклади учениците от 10 б
клас, създатели на Клуба по немски език в гимназията.

9b,10b

Гостите – 9 б клас, класният ръководител госпожа Велячка и майката на Анна Папучарова с интерес следят презентациите на учениците от 10 б

anna

В КЛУБА ПО НЕМСКИ ЕЗИК
ДЪРЖИМ НА ПРИЕМСТВЕНОСТТА

Учениците от 12 б клас гостуват на по-малки ученици по повод Деня на европейските езици – 26 септември 2008 година. Заедно слушат Химна на Европа. Дават им идеи за по-лесно изучаване на немски език. Надяват се срещата да е останала незабравима!

Филипа, Славина и Траяна гостуват на 9 б клас

Филипа, Славина и Траяна гостуват на 9 б клас

Успяват ли 12 б да засилят интереса към немския при учениците от 9 б

Успяват ли 12 б да засилят интереса към немския при учениците от 9 б

Участваме в лайв-онлайн-среща по повод Европейския ден на езиците – 2008
Разказваме онлайн как сме празнували Европейския ден на езиците. Домакин е Илпо Халонен -обучител на преподаватели по немски език от Финландия, който ръководи семинар в град Любек, Германия. И така: представители от Финландия, Полша, Латвия, Естония, Унгария, Австрия, България разбират как Клубът по немски в НХГ празнува Европейския ден на езиците.

Госпожа Войнова, Мариана и Красимира от 10 б

Госпожа Войнова, Мариана и Красимира от 10 б

Илина, Катерина, Мариана, Красимира, Лили по време на онлайн-срещата

Илина, Катерина, Мариана, Красимира, Лили по време на онлайн-срещата

А това са основателите на Клуба по немски език.
Всички си спомняме първата изява на клуба след учредяването му:
Издирихме „Холивудски звезди с германски корени“. Фенове на немския език от всички класове се събрахме пред кабинета на госпожа Капка Калибацева, която също присъства на инициативата.

17.09.2007 – 8 б клас създава Клуб по немски език в НХГ